Corona: VraagRaak is er ook nu voor voor u

Deze pagina wordt regelmatig aangepast met actuele informatie. Laatste update: dinsdag 21 september

Na een korte pauze is het twee wekelijkse Covid-overleg van cliëntorganisaties met VWS weer gestart.

 • Er is een OMT advies gevraagd over specifieke bescherming voor kwetsbare groepen die niet gevaccineerd kunnen worden, of waarbij het vaccin onvoldoende bescherming biedt. Dit advies wordt eind augustus, begin september verwacht.
 • Voor kwetsbare mensen die nog steeds veelal in thuisisolatie zitten zijn zelftesten beschikbaar. Deze zijn vooral bedoeld als extra veiligheidsmaatregel om mensen uit het netwerk te kunnen laten testen. Iedereen die dat nodig heeft kan eens per maand een pakket van 25 tests krijgen bij de eigen apotheek. Zie ook https://www.kansplus.nl/corona-kansplus-is-er-ook-nu-voor-u/verstrekking-zelftesten-aan-mensen-in-thuisisolatie/
 • Op dit moment wordt verschillend omgegaan met maatregelen als in een groepswoning een (mogelijke) besmetting is vastgesteld. Dit beleid vanuit zorgaanbieders geeft nu voor cliënten en verwanten veel onduidelijkheid. We willen graag dat er een uniform beleid hierover is of komt.
 • Om toegang te krijgen tot bepaalde locaties of activiteiten is een officieel coronabewijs nodig. Zo’n bewijs kun je aanvragen via een app op een mobiele telefoon. Voor mensen zonder toegang tot een mobiele telefoon kan dit ook op een andere manier. Aanvragen van een vaccinatiebewijs kan via https://coronacheck.nl/nl/. Je kunt het bewijs dan zelf printen met gebruik van DigiD. Is er geen geldige DigiD dan kun je via https://coronacheck.nl/nl/faq/5-4-ik-heb-geen-digid-smartphone-of-computer-met-printer/ een bewijs aanvragen. Voor de veiligheid worden de coronabewijzen alleen per post gestuurd. Dit gaat naar het adres waarop de betreffende persoon staat ingeschreven bij de gemeente.
 • Bij de instellingen waar iemand woont kan door de wettelijk vertegenwoordiger het papieren vaccinatiebewijs dat wordt afgegeven bij de vaccinatie opgevraagd worden. Dit is helaas geen officieel bewijs voor toegang tot evenementen e.d., maar is wel een bewijs. Het is belangrijk dat u (als wettelijk vertegenwoordiger) of uw naaste dit bewijs goed bewaard.

Regelmatig hebben we video-bijeenkomsten met onze leden om de huidige stand van zaken te bespreken en om hen te informeren over diverse aspecten rondom corona. De laatste bijeenkomst was op 13 juli.

We proberen informatie zo actueel mogelijk te houden, maar doordat de ontwikkelingen snel gaan kan het zijn dat bepaalde informatie niet up- to-date is.

Voor vragen of het delen van uw ervaring kunt contact opnemen met het Kennis- en adviescentrum van KansPlus/VraagRaak. U kunt ons bereiken:

 • Telefonisch van maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 13.00 uur via 030-2363750.
 • via het formulier op deze pagina
 • via e-mail naar advies@kansplus.nl.

Wij houden u op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de KansPlus website www.kansplus.nl , de VraagRaak website www.vraagraak.nu en via de sociale media van KansPlus.

Actuele informatie is ook te vinden op:

 • de website van koepelorgansiatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) via deze link
 • het Kennisplein gehandicaptensector via deze link
 • de website van Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor de langdurige zorg via deze link
 • de website van Naar Keuze voor vragen en antwoorden over de gevolgen en regelingen voor PGB-houders en wooninitiatieven via deze link
 • de website van Per Saldo voor vragen en antwoorden over de gevolgen en regelingen voor PGB-houders via deze link
 • de website van de rijksoverheid via deze link
 • de web site van het RIVM via deze link
 • via ww.steffie.nl in makkelijk nederlands